söndag, januari 14, 2007

Inte oväntat ..

Vetlanda BK:s gula bandyhjältar visade upp för bandyvärlden att vi är med i leken igen. Vi är med i den svenska bandytoppen och vi var på väg att svara för en av säsongens största skrällar. Vi spelar ut svenska mästarna efter noter, noter som endast kan vara nedtecknade av Bach, Beethoven eller Lennon/McCartney. Vi leder 4-0 efter 20 minuter på bortaplan och i halvlek står det 1-5 på resultattavlan. Vi inte bara leder, vi spelar bandy, så att den stora hemmapubliken i bandykyrkan är så chockade att dom tappar både hakor och oblater.

Men ...

Så kommer en andra halvlek. En andra halvlek där vi fortsätter att spela bandy, vi spelar bandy som vi inte gjort sen mitten på 80-talet, men nu möter vi inte bara 11 rödklädda Edsbynspelare. På planen finns nu även en domare, en domare vid namn Roland Fager och denne Roland Fager har bestämt sig för att Edsbyn ska vinna matchen. Vetlandaspelarna åker på den ena utvisningen efter den andra och med 2-3 spelare färre på banan kan inte ens ett ryskt landslag i toppform vinna över Edsbyn, så icke heller Vetlanda BK. I den 85:e minuten kan Jocke Hedqvist avgöra matchen med att sätta dit 6-5.

Det var inte speciellt oväntat att Edsbyn besegrar VBK på hemmaplan. Edsbyn är ett oerhört namnkunningt och skickligt bandylag, ett kanongäng, men sättet dom gör det på lämnar en bitter eftersmak. Ett så bra bandylag som Edsbyn ska inte få nån hjälp av domaren!! Aldrig!!

Men.

Det är tyvärr inte speciellt oväntat att domarna dömer till "dom bättre lagens" fördel, det är tyvärr inte oväntat att domarna dömer till hemmalagens fördel, men att göra det på ett sådant här tydligt och avgörande sätt, lämnar en mycket bitter eftersmak. Inte bara för det förlorande gula bandylaget utan mest för hela bandysporten. Må bästa laget vinna, men låt dom 22 spelarna själva bestämma vilket lag, som är det bästa ... Roland Fager och hans kollegor ska inte avgöra vilket lag som ska vinna!! Aldrig!!

Vetlandas tränare Patrik "Putte" Johansson var inte nådig i sin kritik av denne Roland Fager efter matchen ...
- "Han var väl bland den sämsta domaren jag sett någonsin".
- "Han vände matchen åt dem, har aldrig varit med om något liknande."
- "Det är sånt här som får en att allvarligt fundera på att sluta med den här sporten."
- "Vi blir bortdömda hela tiden."
- "Vi gör mål, men de dömer bort dem och så vidare."

- "Edsbyn är ett bra bandylag, de behöver ingen hjälp från domaren."

Och hur rätt har han inte denne gamle storspelare i sina slutord, innan bussen tog den gula bandytruppen tillbaka till bandyns Mecka ...

- "Vi är oerhört besvikna just nu, men vi får ladda på, vi är inget sämre lag än Edsbyn. "


Nu är det bara att hoppas att bandyförbundet får in en rapport och att TK läser igenom alla fakta så att vi slipper se denne Roland Fager dömandes bandymatcher. Förhoppningsvis har han andra hobbies han kan syssla med. Kanske han kan ta upp fisket igen!

En annan domarinsats som kommer att diskuteras svarade domare Hovland för i matchen mellan SAIK och Hammarby. Han bryter matchen efter det att lagen spelat 45 minuter. Sandvikens spelare som ledde med 1-0 tyckte att det var ett märkligt beslut. - "Vi har spelat när det har varit 10 gånger värre". Medan Hammarbyspelarna och tränare "Lillis" ansåg att domaren gjorde rätt som bröt matchen. Troligtvis spelas matchen om nu på onsdag ...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Följer med glädje din blogg och som Edsby supporter måste jag nu få protestera lite. Min bild av de 90+ minuterna i Arenan var nog i så fall att första halvlek var domaren otroligt gul, Vetlanda fick det mesta med sig. Andra halvlek ökar Edsbyn tempot och trycket och enda chansen att stoppa detta var att vara ojust och det var just vad man var, man spelada väldigt hårt faktiskt. Så inte kan man skylla på domaren när man har trötta desperata spelare som inte orkar hålla emot. Edsby pressen som började ungefär i 55 minuten och pågick med en liten paus fram till 86 var inte mycket att göra något emot än att försöka stoppa och det inte alltid med tillåtna metoder.
Från 55-86 minuten var Vetlanda knappt över mitten av sin planhalva, ni kan ju förstå varför? Man var i Vetlande försvaret otroligt stressade hela laget var en gul gröt framför målet, nästan. När en så rutinerad målvakt som Dennis Gustavsson (gjorde några härliga räddningar) kastar två bollar över lamporna och två bollar utanför sidlinjen förstår ni kanske att pressen var tuff. Tycker det är synd om ni skall skylla förlusten på domaren när den faktiska orsaken var att man helt enkelt kom till korta när tempot ökade och tröttheten tog överhanden, för så var det tyvärr. Enda sättet att stoppa Edsbyn var med ojysta medel och man fick bota för det på bänken, tyvärr.
Ny match på onsdag, om vädret tillåter, och ni kanske får er revanch. Vi får hoppas att domeren inte får rubrikerna utan spelarna, för idag var Edsbyn ett snäpp bättre andra halvlek än vad Vetlanda var i första.
Lev väl & Haet Gott /// Björn

josephzohn sa...

anonymus scribentus/björn:
Härligt att du hittat hit och jag hoppas att du med samma glädje återvänder hit.
Och du får självklart protestera :-) bara du inte likt han Fosshaug slår sönder vårat utvisningsbås :D

Bilderna av dagens match går självklart isär.
Läser man på SvenskaFans/bandy finns det en gul och en röd variant, där den gula pekar på domarskandalen och den röda på "den enorma vändningen".

När jag skrev mina rader hade jag enbart hunnit läsa den gula varianten ... :-)

Men om det berodde på domaren eller inte känns det, som gul supporter, oerhört surt att förlora mot Edsbyn om man leder med 5-1 i paus. Man skulle kunna citera en annan smålänning, han Emil:
"När i hundan ska man kunna slå Edsbyn om man inte gör det med 5-1 efter första halvlek.

Och hur var det han sa han ekonomen?
Man blir mer förbannad över en förlust än man blir glad över en vinst!!

Dessutom det finns ingen Gud, det finns bara Patrik Johansson och om denne snälle och sympatiske man uttrycker sig som han gör (enligt SF/bandy) då tror jag på honom.

Men bitter, nej jag är inte bitter, jag är bara förbannad! Förbannad att vi tappade 5-1. Och spelar man inomhus kan man ju inte skylla på motvind, regn, snö eller dålig is, då ligger domarna j-t risigt till!!

Men nu blickar vi framåt.
Nu fokuserar vi på onsdagsmatchen.
Vi är det bättre laget och det kommer vi att visa då, bara domaren heter Fager :-)

Lev väl & gott själv!!