söndag, januari 28, 2007

Bandy-VM:s första dag

Så är då äntligen Bandy-VM i gång! Tyvärr har A-gruppen börjat med så ojämna resultat, som man kunde befara. Skillnaden mellan lagen i topp och de övriga ökar tyvärr. 14-1, 8-1 och 18-2 ger ingen speciellt spännande inledning av turneringen.

Finland inledde med att köra över Vitryssland med 14-1, efter halvtidsresultatet 9-1. Sandvikens Mikko Aarni och Faluns Rasmus Lindqvist gjorde 3 mål vardera, Sami Laakkonen, Pekka Rintala och Mika Mutikainen gjorde 2 mål, och Antti Ekman och Ville Aaltonen var sitt. 1500 åskådare tittade på i 12 graders kyla.

Sverige började med en dålig första halvlek, som gav 3-1. I början av andra halvlek satte dock svenskarna full fart, och under 7 minuter ökade man till 6-1. I Sverige anger man att Daniel Andersson gjorde 4 mål och David Karlsson 2, men i den officiella ryska statistiken står det АНДЕРССОН Даниэль 3 och КАРЛССОН Дэвид 3. Vad ska man tro? Sverige imponerade i andra halvlek, när Magnus Muhrén, Daniel Mossberg m.fl. körde sönder Kazakstans försvar. Att respekten för Per Hellmyrs är stor märktes. Så fort han fick bollen, blev han omringad av motståndare. Detta gav utrymme åt de andra svenska spelarna. Slutresultatet 8-1 visar att Sverige verkligen är att räkna med i årets VM.

Under ett enormt publiktryck körde Ryssland över Norge med 18-2. Sergey Obukhov tog ledningen i skytteligan med sina 6 mål. Hemmaidolen Pavel Ryazantsev gjorde 4 mål. I början lät ryssarna norrmännen ha bollen ofta och mycket. Men sen kom snabba och effektiva kontringar. Detta är något som Sverige måste se upp med. 24.000 åskådare tittade på i 14-gradig kyla.