torsdag, mars 19, 2009

Summering årets säsong

På lördag är det SM-final, och en lång, spännande bandysäsong är på väg att ta slut. Nu är det dags att summera hur det gick för lagen i elitserien. Här kommer min summering, som givetvis inte stämmer överens med någon annans värderingar.

Edsbyn vann solklart elitserien, och gick till final med endast en förlust i slutspelet. I finalen möter de Västerås, som de faktiskt haft lite svårt med i grundspelet. Jag tror på en spännande final. Årets spelare är definitivt Per Hellmyrs. Han kan själv, trots hård uppvaktning, vända på vilken match som helst. I Bandyförbundets nominering till årets spelare är han uttagen ihop med två spelare som inte deltog i VM. Svaret kan bara bli ett; Han är bäst i Sverige!


Västerås har verkligen överträffat alla förväntningar. Jag själv tillhörde de som ifrågasatte VSK, när de släppte den ene etablerade spelare efter den andre. Istället satsade VSK på yngre förmågor, som verkligen ställt upp och utvecklats. Ett exempel är unge liberon Stefan Edberg, som jag aldrig hört talas om inför denna säsong. VSKs lagspel har också imponerat. Motståndarna kan inte veta vem som går till avslut, eftersom det är så många som vågar ta beslut framåt.


Sirius är årets stora positiva överraskning. De bestämde sig i början av förra säsongen att spela på ett visst sätt. Detta höll på att förorsaka nedflyttning, men efterhand började de vinna matcher. Kvalet fixade de galant. Sen har de gått från klarhet till klarhet. Andreas Eskhults slutspelsmatcher har varit fantastiska. Det ser så långsamt ut när han åker fram, men oj vad det händer saker! Se upp för Sirius i framtiden! Här snackas det inte så mycket om inomhusbandy. Sirius tränar och spelar utomhusbandy istället!


Sandviken var trots en rejäl generationsväxling nära att gå till SM-final. Flera spelare födda kring 1990 har verkligen tagit för sig. Med nya träningsmöjligheter i och med nya hallen, kan SAIK i kommande säsonger bli ledande i Sverige. Under denna säsong har vi märkt Linus Pettersson, som en storback som genom sin snabba skridskoåkning både är en tillgång i det offensiva och defensiva försvaret.


Vetlanda kom femma i elitserien. Om jag ser tillbaka till min barndom på 60-talets uppväxt i Vetlanda hade detta varit enormt! Men nu ställs det högre krav på VBK. I och med satsningen på Jonas Claesson som sportchef, lyckades man få flera bra nyförvärv. Tyvärr lyckades inte satsningen rakt igenom. I avgörande kvartsfinal verkade spelet mycket ängsligt. Christoffer Edlund fick förtroendet i VM av förbundskapten Anders Jacobsson, och "Chrille" infriade verkligen förväntningarna. Men efter VM hade han det jobbigare.


Hammarby gick in i säsongen som ett stort frågetecken. Fem återkommande "ryssar" såg till att Hammarby blev ett utropstecken. Resultatet av säsongen blev dock ett mycket stort frågetecken. Att ett lag som byter ut halva sitt lag får svårt med samspelet är inte konstigt, men att svårigheterna hela tiden ökar är märkligt. Trots att Hammarby släppte in många mål denna säsong, vill jag framhålla målvakten Jonas Svensson. Utan honom hade det sett värre ut.


Broberg har verkligen satsat på ungdomen! Här är ett lag som borde ha framtiden för sig. 19:årige Adam Gilljam kan bli hur bra som helst.


Vänersborg har i sedvanligt sätt tråkat sig till en slutspelsplats. IFK spelar ingen kul bandy, men de når varje år effektivt slutspelet. Sverige har många bra målvakter. Peter Johansson nämns sällan. Jag anser att han håller landslagsklass. IFKs trygga försvar hemma bygger mycket på en trygg målvakt.


Bollnäs gick inte till slutspel. Alltså är denna säsong en besvikelse. På annat sätt går inte att beskriva att ett lag med så bra spelare inte når längre. Med en libero som Andreas Westh ska det inte kunna läcka så i ett försvar.


Villa är ett bandylag i Lidköping, men jag föredrar en bostadsrätt i Stockholms förorter. Villa har många bra spelare, som borde kunna prestera bättre än tionde plats i elitserien. Vad som är fel är svårt att säga, men frågan går vidare till Villas tränare Ari Holopainen.


Kungälv blev en positiv injektion i elitserien till en början. Som många nykomlingar tappade de mot slutet. I kvalet var Kungälv stensäkra. Nytt kontrakt blev resultatet. Denna säsong dök Stefan Nordén upp i Kungälv. Han har en förmåga att dyka upp lite överallt.


Gripen fumlade bort sina chanser mot Falun i kvalet när man tappade en klar ledning med 8-6. Även i Gripen hittar jag i mitt tycke bäste spelaren i målvakten. Gabriel Bridholm höll på att vända förlust till seger på Zinkensdamm.


Motala lämnar elitserien efter många år i högsta divisionen. De har legat på fallrepet flera år, men inför denna säsong tror jag att förlusten av "tränargeniet" Ola Grönberg blev det som knäckte Motala.


Örebro har så mycket kultur, intresse och vilja! Men det räckte tydligen inte i år heller. Skyttekungen Thomas Knutsson är nu uppvaktad av flera lag.


Inga kommentarer: