onsdag, mars 18, 2009

Bra bandybevakning i svensk TV!

I gårdagens sändning av femte semifinalen mellan Västerås och Sandviken diskuterades om vad som utvecklats bäst under denna bandysäsong. Det pratades om satsning på yngre spelare, nya regler mm. Men jag skulle vilja ge ett stort beröm för den bevakning som svensk TV gjort av slutspelet i bandy!

11 direktsända matcher har setts av totalt 1,8 miljoner tittare! Flera "icke-insatta" av bandy har hört av sig till mig, och berättat hur underhållande de nu har upptäckt bandyn. Vad har hänt? Förr fick man bara hånfnys, och kommentarer om att bollen inte syntes.

En sanning är att träning ger färdighet. Flera bandysändningar gör att man numer kan filma bandy bättre. Utan att veta kan jag dessutom ana fler än en kamera. För inte så många år sedan kunde en stor bandyarena bevakas av en enda kamera, medans ett litet ishockeybadkar omgavs av 15 vältränade kameratjänstemän med modern utrustning.

Men sportsändningar som blir bättre och bättre börjar vi bli vana vid. Jag anser att det som höjt bandysändningarna mer än andra sportsändningar, är det skickliga samspelet mellan de som kommenterar matcherna. Chris Härenstam går från klarhet till klarhet. Hans Johansson och han har ett härligt samspel; både kunnigt och småroligt. Till detta par har bandyoraklet Per Anders Gustafsson kopplats. Per Anders är kanske inte den mest humoristiske bandykommentatorn. Där var Jonas Claessson roligare. Men Per Anders har en stor kunskap om bandy, och en enorm analysförmåga över det som händer.

Se bandy på TV! SM-finalen på lördag lär gå i 46 länder! Detta måste vara ganska högt för en sport, som anses för liten för OS. Hur många länder sänds t.ex. SM i pilbåge och SM i konståkning i?

Bilden på Chris Härenstam är hämtad från www.svt.se

1 kommentar:

Anonym sa...

du måste skoja svts produktioner är bra men härenstam är bandyns död folk skrattar åt honom, hårresande dålig....´kan ju ingenting lyssna på honom under en match får mig att tro att han är komiker som raljerar men likförbannat menar han allvar..! bort med honom, annars bra