onsdag, mars 04, 2009

Hammarby utslaget

Hammarby kämpade väl i säsongens sista match, men i absolut sista minuten kunde SAIK göra 5-4 och därmed slå ut Hammarby ur årets slutspel. Att förlora mot Sandviken borta med ett mål i slutminuten är ingen skam, men säsongen i övrigt ger en del att tänka på. Fjolårets säsong gav ju mersmak och när fem "ryssar" återvände hem, började många tala om SM-final om Hammarby.

För ett år sen berömde jag Hammarby för hur de överpresterat med tanke på spelarmaterialet. I konsekvensens namn måste jag nu säga att man med flera bra spelare underpresterat. Vad har då gått fel? Att bara konstatera att lagspelet inte fungerat är för enkelt, även om det är sant. Att lagspelet haltade när helt plötsligt fem man hoppade in från öster, är också sant. Men varför haltade lagspelet allt mer ju längre säsongen gick? Och vart tog försvarsspelet vägen? Hammarby Bandy har en del att fundera över.


I målet kan ingen lasta Jonas Svensson för att Hammarby släppte in så många mål. Han svarade för den ena stormatchen efter den andra. Däremot har Patrik Nordgaard gjort en sämre säsong i år än senaste åren.


Förra säsongen höll Lillis ihop försvaret på ett strålande sätt. Det har inte funnits någon som har hållt ihop försvaret på samma sätt. Varken Daniel Eriksson eller Lars Johansson har fungerat som libero. Oscar Jonsson, David Elfving och framför allt Olov Englund har spelat bra individuellt som backar. Men nu är ju faktiskt bandy ett lagspel. Försvarsspelet handlar heller inte bara om backlinjen, utan hela laget ska delta även i försvaret. Det har man inte alltid gjort. Framför allt märktes detta i första kvartsfinalen mot Sandviken i söndags.


Vad ska man säga om de fem ryssarna? Alla har stundtals spelat mycket bra. Kalle Spjuth var som en terrier i de första matcherna. Men oron i lagspelet spred sig efter hand, när det inte ville fungera. Årets två bästa nyförvärv anser jag Johan Östblom och Andreas Hammarbäck vara. Andreas märks inte så mycket, men aj så mycket nytta han gör i bakgrunden.


Framåt började både Lasse och David Karlsson säsongen på ett mycket bra sätt. Men även de verkade bli mer pressade när Hammarby förstärktes. David Karlsson gjorde många mål i avgjorda matcher, men jag vill se honom avgöra i matcher som står och väger. Han ger dessutom upp alldeles för lätt många gånger.


Lillis Jonsson har inte alls visat samma geist som tränare, som han visade förra säsongen. Han har blandat och gett i laget, vilket säkert gett att en del spelare fått behövlig vila. Men lagspelet har helt klart drabbats. Lillis har nu sagt upp sig efter denna säsong. Han uträttade verkligen stordåd förra säsongen, men årets säsong blev sämre.


Nu ser vi fram mot nästa säsong! Det blir spännande att se, vem som tar över som tränare!

Inga kommentarer: