fredag, februari 02, 2007

Plus och minus i Bandy-VM:s gruppspel

Gruppspelet är nu avgjort, och det är dags för avgörandet. Det är lite svårt att göra en objektiv bedömning på så långt avstånd. Men här kommer min lista över vad som var bra och dåligt i gruppspelet.
+ Kemerovo. Mycket värdig värd för detta världsmästerskap. Publiken är ju helt otrolig! Så fort egna lagets spelare får bollen, hörs ett våldsamt skrål över hela jordklotet!
- Bedömningsnivån. Det talas så mycket om den låga nivån på VM-domarna. Men spelarna har också ansvar, för att bandyn blir rättvist bedömd. Jag vill ge "fy skäms" till två av världens bästa bandyspelare. Sergey Obukhov är ett spelgeni, som alltför ofta ägnar sig åt skådespel istället för bandy. Hans filmningar är ju pinsamma, när man ser dem i slow motion på TV. Men tänk Dig en stressad bandydomare i en så snabb sport som bandy! Fy skäms, Sergey! Magnus Muhrén är en av Sveriges bästa spelare genom tiderna. Men nu är hans humör inte på topp. Både mot Finland och Ryssland blev han utvisad pga. onödig protest och eftersläng. Fy skäms, Magnus!
+ www.kemerovo.ru. 2007 års VM:s hemsida är en riktig fullträff. Det enda jag saknar är en svensk översättning. Men på engelska har jag under detta VM fått snabb och nyttig information. Det enda jag saknar är "lite NHL-tänk". Amerikanerna vältrar sig i statistik så man blir tokig, men i Kemorovo verkar det bara vara slutresultatet som gäller. Jag vill absolut inte ha alltför mycket ointressant statistik, men en skytteliga kunde ju vara intressant. Internetsändningarna har varit förvånansvärt bra.
- Klimatet. Vart är vi på väg? Just nu diskuteras mycket om klimatförändringar Jorden runt. Plusgrader i Sibirien under brinnande Bandy-VM borde vara en brandfackla för hela Jordens folk! Vart är vi på väg?
+ Ryske kommentatorn. När man kopplat upp sig på www.kemerovo.nu slutar man nästan att titta på bilderna. Man lyssnar bara på kommentatorn, fast man inte förstår ett dugg av vad han säger. Sveriges första match i detta VM slutade 8-1 mot Kazakstan. Utgången var alltså ganska klar. Men detta hindrade inte denne otrolige kommentator att vråla högljutt, så fort en spelare i Kazakstan fick bollen. Släng Dig i Väggen, Lasse Granqvist!
- SVT. Kommentarer överflödiga.
+ Radiosporten, Eurosport 2, Sportexpressen och TV4 Plus. Trots allt sänder de!
- Svenska lagets inställning i matchen mot Finland.
+ Svenska lagets inställning i matchen mot Ryssland.

- Lagens ojämnhet. I VM:s A-grupp ska inte resultat som 14-1, 18-2, 21-5, 17-3, 14-3, 20-7 och 23-1 förekomma. Vissa lag hör inte hemma i A-gruppen. Det är bara att inse.
+ Nykomlingen Lettland. Första året i VM vinner Lettland 4 matcher av 5, och släpper bara in 8 mål! Årets stora överraskning lite i skymundan.

Inga kommentarer: