söndag, februari 04, 2007

Ryssland världsmästare

Sverige började matchen bra, men orkade inte fullfölja efter många utvisningar i andra halvlek. Totalt sett var finalen en bra match, men domarnas bedömningar var ofta märkliga. Tyvärr blev domarmisstag avgörande i flera viktiga moment.
Redan i 3:e minuten blev Marcus Bergwall bryskt fälld utan att finske domaren Kaj Wallen reagerade. Ryssland fick en farlig kontring, men Andreas Bergwall räddar till hörna. I 7:e minuten hamnar Sergey Lomanov i trängt läge. Då slutar han spela, och gör ett tecken till domaren att blåsa. Wallén lyder villigt, och Lomanov får frislag. Men Wallen har det inte lätt. Publiktrycket är enormt! I 10:e minuten får Sverige sin första hörna. Marcus Bergwall får bra träff, och 1-0 till Sverige är ett faktum. I 15 sekunder var det dödstyst på läktarna. Strax efter drar Daniel Andersson på sig en onödig utvisning. Efter 15 minuters spel har ryssarna en jättechans, men Sverige försvarar sig skickligt. Sen kommer en period, som handlar om märkliga domarmissar. Magnus Muhrén blir stoppad av ett slag på klubban, men Wallén friar. Per Hellmyrs råkar ut för en våldsam fällning, men Wallen blundar. Mikhail Sveshnikov slänger sig, utan att ha kroppskontakt med någon svensk. Wallén blåser frislag i farligt läge. I 27:e minuten får Sverige en hörna. Andreas Westh får en bra träff, men bollen räddas av en rysk utespelare på linjen. Strax efter åker Sveshnikov igenom, och är mycket nära att kvittera. Saveljev fäller Östling ojust, men Wallen friar.
I 39:e minuten gör Ryssland 1-1, efter obegriplig blunder av domarna. Bollen är långt över sidlinjen, men ryssarna fortsätter att spela. Svenskarna står stilla och väntar på avblåsning, när Maximov gör mål. Det är inte tillåtet att fortsätta spela, när bollen hamnat utanför planen. Detta borde VM-domare veta! Minuten efter målet åker Lomanov omkull. Wallen blåser direkt. Ryssarna tar nu över spelet mer och mer. Frågan är; Hur länge orkar svenskarna? I 43:e minuten fäller Maximov X-et Erixon med en mycket ful bentackling. Detta såg t.o.m. Wallen och Rysslands första utvisning är ett faktum. I första halvlekens sista minut gör Andreas Bergwall en otrolig räddning på ett ryskt kanonskott.

I andra halvlekens första minut åker Evgeny Ivanushkin på en stillastående Olov Englund, och kastar sig hejdlöst på isen och spelar skadad. Wallen ser förmodligen inte vad som händer, och visar ut Englund på 10 minuter. Minuten därpå brottar Anders Östling ner en ryss på ett våldsamt sätt, men nu kompenserar Wallen och friar. Därefter kör en ryss rakt på svenske målvakten Andreas Bergwall, och blir belönad av Wallen med en hörna. Matchens bäste spelare Mikhail Sveshnikov åker igenom, trots uppvaktning av fem svenskar. Men Andreas Bergwall räddar till hörna. I 10:e minuten fälls Daniel Andersson på ett bryskt sätt, men Wallen friar. Strax efter får David Karlsson på ett bra skott efter hörna. Men rysk back räddar på mållinjen. Evgeny Ivanushkin gör 1-2 på hörna. Andreas Bergwall är på bollen, men tappar den över mållinjen.
Mikhail Sveshnikov är farlig, så fort han får bollen. Han är nära att göra mål gång på gång. Magnus Muhrén ser detta, och fäller Sveshnikov brutalt. Men Wallen friar. Sveshnikov ligger utslagen någon minut, men kommer tillbaka i spelet. Ryssarna tar över spelet mer och mer. I 28:e minuten kommer Sergey Obukhov fri, men Andreas Bergwall räddar till hörna. Strax efter gör Sergey Lomanov en elegant genomåkning, men blir korrekt avblåst för hög klubba. Sen leker Lomanov "döende svanen", när han åker ihop med Olov Englund. Wallen som blundat för det mesta tidigare, ger Olov Englund en mycket tuff utvisning. I 36:e minuten spelar David Karlsson fram Per Hellmyrs med en genial passning. Men Hellmyrs skjuter utanför. I anfallet efter gör Sergey Obukhov en mycket klumpig filmning. Men Wallen går på detta, och blåser frislag. Minuten efter får David Karlsson en fin chans, men blir avblåst för offside. Sergey Obukhov filmar igen, och Wallen blåser frislag. Pinsamt! I 40:e minuten får Sergey Lomanov på ett jätteskott, men Andreas Bergwall gör en fantastisk benparad. Strax efter gör Magnus Muhrén en genial framspelning, som så när når fram. En ryss fäller en svensk grovt, varpå Sergey Lomanov filmar så att Andreas Bruun åker ut 10 minuter. Sergey Obukhov kommer helt fri, men Andreas Bergwall gör åter igen en fantastisk räddning. Men på därpå följande hörna gör Obukhov 1-3. Bollen studsar på en svensk klubba, och blir otagbar för Andreas Bergwall. På övertid börjar ryssarna märkligt nog med brutalbandy, och blir utvisade på löpande band. Under övertidens två minuter åker Pogrebnoy, Maximov och Saveljev ut. Saveljevs överfall på Per Hellmyrs vid sargen såg riktigt farligt ut. Var detta en medveten taktik, för att få tiden att gå?
Ryssland vinner till slut välförtjänt med 1-3. Svenskarna orkade helt enkelt inte fullfölja det fina inledande spelet. Så var det ju detta med domare Wallen....