lördag, februari 03, 2007

Sverige vann semifinalrysare i 3:e akten!

Oj så spännande det blev i semifinalen mellan Sverige och Finland! Sverige spelade inte bra, men visade stor moral i slutet av matchen.
Svenska spelarna börjar matchen väldigt virrigt. Vill de för mycket? En bortförklaring är den hårda motvinden. Finnarna är mycket mer fokuserade. Efter en dubbelhörna kan Mika Mutikainen göra 0-1. Bollen studsar konstigt, och landar efter en vid båge i målet bakom Andreas Bergwall. Sverige spelar omständligt "rundspel", som inte för framåt alls. Publiken buar unisont ut Sverige. Svenska försvaret liknar mest en hönsgård, medan det finska är helt kompakt. I 14:e minuten är Finland nära att öka på sin ledning. Men Andreas Bergwall gör en kanonräddning på skott från helt fri finländare. I 15:e minuter får Sverige sin första målchans. Tyvärr missar dock David Karlsson målet från ett bra läge.
Efter hand tar Sverige över mer och mer i matchen, men tempot är på tok för lågt. På en hörna i 24:e minuten kan dock David Karlsson kvittera till 1-1. Det finska ruset satsar för fullt på de mittersta skyttarna. Istället skjuter David, som står längst fram. Minuten efter kommer matchens första utvisningar. Mika Mutikainen och Marcus Bergwall åker ut efter en egen uppgörelse vid sidan av spelet. Sami Laakkonen är helt briljant i sin jakt efter svenska uppspel. Svenskarna får helt enkelt inte utrymme. Däremot undrar man vad som hänt med Magnus Muhrén. Han verkar tappat sugen alldeles. Johan Andersson åker ut 10 minuter för en utvisning, som nog bara den usle domaren Igor Tarakanov ser. I 43:e minuten tror vi att Finland ska ta ledningen. Ett stillastående svenskt försvar ser på, när finnarna tar sig fram. Som tur är, missar Petteri Lampinen i friläge. Första halvlek slutar 1-1 med mersmak för Finland.

Andra halvlek börjar med ställningskrig. Finnarna stoppar ideligen de svenska anfallen med fasthållningar. Domare Tarakanov verkar ha missat den paragrafen i bandyreglerna. I 7:e minuten skjuter Daniel Liw ett kanonskott, men Timo Oksanen gör en kanonräddning. Istället tar Finland ledningen i 16:e minuten. Ett rörigt svenskt försvar ser på när Kimmo Huotelin åker slalom. Ville Aaltonen får bollen, och kan enkelt göra 1-2. Men detta mål verkar som en riktig väckarklocka för det svenska laget. Magnus Muhrén verkar äntligen tycka att bandy är kul igen. Per Hellmyrs och Anders Östling åker sönder finländarna på var sin kant. Ryske domaren Tarankov fortsätter att blunda för alla finska fasthållningar. Men i 25:e minuten hittar han åter igen en utvisning, som ingen annan ser. Svenske liberon Andreas Westh får 10 minuters utvisning för någonting? Minuten efter kunde matchen ha avgjorts. Svenskt slarv ger Finland en jättechans med därpå följande hörna. I 30:e minuten hittar Tarankov åter igen en oförklarlig utvisning. Åter igen är det en svensk nyckelspelare som drabbas. Per Hellmyrs åker ut för någonting? Finland tar i detta läge över spelet igen. Svenskarna ägnar sig mest åt solokörningar.
Men det energiska finska spelet tar på finnarnas krafter. Det märks att de börjar tröttna. Sverige kommer igen gång på gång. I 33:e och 34:e minuten har Johan Andersson två identiska jättechanser, som han snubblar bort pga att han tappar balansen. Men den andra av dessa chanser ger en svensk hörna. På denna kan David Karlsson i 35:e minuten göra 2-2. Domare Tarankov avslutar andra halvlek på ett sätt, som liknar parodi. I 43:e minuten åker Stefan X-et Erixon ut 10 minuter för någonting? Minuten efter ser inte Tarankov vad som händer, så han dömer helt felaktigt en finsk hörna. Som tur är blir denna hörna resultatlös.
I förlängningens 1:a minut händer något märkligt. Helt plötsligt visar Tarankov ut Mikko Aarni. I förlängningen är Magnus Muhrén i gammalt gott slag. I 4:e minuten fixar han ett frislag. Oksanen gör åter igen en kanonräddning. 2 minuter senare gör Oksanen ett av sina jätteutkast direkt till en finländare i svenska straffområdet. Finländaren mejas dock ner av svenska försvaret och skadas. I 8:e minuten får Sverige hörna. På denna dundrar Marcus Bergwall in avgörande 2-2! Sverige är i VM-final, efter en fruktansvärd rysare.