fredag, februari 02, 2007

Inför Sverige - Finland

Imorgon klockan 13.00 kommer avgörandet. Final eller inte final det är frågan. Semifinalsdags mellan Sverige och Finland. Det känns lite som en repris från förra året. Då förlorade vi gruppspelsmatchen mot Finland med 5-4, den så kallade "bandykallduschen", men vi tog en grufvelig revansch i semifinalen, som vi vann med 3-1. Men nu är det nya förutsättningar och helt klart kommer det att bli en "finnkamp" som vi sent ska glömma.

Men det känns som Sverige har en växel till. I gruppsspelsmötet mot Finland kom vi inte riktigt upp till vår högsta nivå, då "hackade maskineriet", medan finnarna gör en kanonmatch, på toppen av sin förmåga. I matchen mot ryssarna gjorde vi en betydligt bättre insats och detta gör att jag anser att det väger över till Sveriges fördel.

Det som talar för Finland är en mycket stark centrallinje. Båda målvakterna håller världsklass, så det spelar ingen roll om det blir Heikkanen eller Oksanen som vaktar buren. Pentti Lampinen är kanske turneringens bäste libero, han har varit grymt skicklig. Ville Aaltonen på mittfältet är oerhört spelskicklig och finurlig och så har dom ju mannen som alltid verkar avgöra alla jämna matcher, Sami Laakkonen på topp. Dessutom det gamle gardet Mutikainen, Österberg och Niskanen ... Hyvva, hyvvä!!

I Sveriges bästa landslag har Bergwall i målet varit säkerheten själv, trots fingerskadan och han har gjort några sådana där makalösa räddningar som bara han kan göra. Det som fungerat bäst i det svenska spelet hittills har varit det bakre försvaret och detta trots att vår ordinarie libero Andreas Westh har varit borta, men Marcus Bergwall har varit en "lysande" vikarie på den positionen. Englund och Bruun har båda visat att dom är världsbackar. Till morgondagens match är Westh skadefri, så frågan är hur han Jakobsson mönstrar försvaret?

Det svenska mittfältet har inte riktigt infriat förväntningarna. Hellmyrs, Erixson och "Kuben" Olsson har varit bra, men inte riktigt på topp ändå. Det krävs att dom höjer sig en aning för att jag ska vara nöjd, dessutom har det varit lite för mycket "rysk bandy - tuta och kör" från dessa herrar. Vi måste spela vårat spel, mycket boll inom laget, hitta luckorna i det finska försvaret, nyckelordet är tålamod. Daniel Liw har inte varit på topp, känns som han stagnerat där borta i den ryska ligan.

Tittar man på våra anfallare så verkar även Muhrén ha tappat en del under sitt ryska äventyr, dessutom har han visat dåligt humör både mot Finland och Ryssland? David Karlsson och Daniel Andersson har båda gjort många mål, men och jag säger det igen men, det har varit mot de sämre lagen som dessa båda herrar har haft dom framträdande rollerna. Vilket ska jämföras med en spelare som Sami Laakkonen, som alltid är som bäst i dom viktiga matcherna.

Men. Vi är det bättre laget. Vi ska vinna. Jag tror att oddsen är på vår sida och det väger över till Sveriges fördel. Skulle man tänka på "pocenten" så blir det 60-40 till Sveriges favör! . Skulle jag bli tvungen att tippa slutresultatet skulle jag tippa 6-3 till Sverige. En sak är säker. Jag vill inte se en upprepning av rubriken från gruppspelsmötet

Inga kommentarer: