torsdag, november 09, 2006

Att koka bandykaffe

Att koka bandykaffe är en speciell ceremoni, som man kan skriva mycket om. Här ska jag i korta ord beskriva hur det går till. Det finns 2 saker som är viktiga; rätta ingredienserna och värmen. Ett bandykaffe med fel ingredienser smakar inte rätt, och ett kallt bandykaffe fyller ingen funktion. Här följer en beskrivning om hur man går tillväga (exemplet visar en termos som innehåller 70 cl):
1. Fyll termosen med kokande vatten. En icke uppvärmd termos förtar nämligen värmen från bandykaffet.
2. Mät upp 23 cl rent brännvin. (1/3 av totala vätskemängden). Häll i detta i ett värmefast glas, och ställ glaset över ett värmeljus. Precis som i p.1 handlar det om att hålla värmen.
3. Koka sen kaffet, och tänk på att mängden kaffekorn ska motsvara totala mängden vätska, inkl brännvin. Som i detta exemplet innehåller bandykaffet 70 cl. Detta motsvarar ca 5 koppar kaffe. Men när man kokar kaffet tar man då bara med 2/3 av vattnet, men samma mängd kaffekorn måste dock ändå med.
4. När kaffet är färdigkokat, tömmer man termosen fri från vatten, och fyller sen i det uppvärmda brännvinet. Sen fyller man på kaffe tills termosen är fylld. Sen är bandykaffet klart. Det är bara att plocka i termosen i en portfölj, och ge sig iväg till bandyarenan. Som alla med kultur vet, så intas bandykaffe i pausen. På senare tid har det visat sig att många inte förstått detta. Det klunkas glögg, punsch och annat även under spelets gång. Detta är icke seriöst. När bandyn pågår koncentrerar man sig på spelet. När det är paus dricker man bandykaffe. Så det så !!

1 kommentar:

yngre tredjedelen i familjen-lime sa...

Det är dock viktigt att brännvinet aldrig överstiger temperaturen utav 78,4 °C då, den viktigaste ingrediensen av alla, alkoholen ångas bort.