onsdag, november 29, 2006

Bandy som livsstil - Boken om Svampen

Örebro-supportern Robert Erickson har skrivit en bok om sin favoritsport, och sitt favoritlag. Det går liksom hand-i-hand det där. Han slår direkt i inledningen fast en fin ton: "Vi är bandyfantaster! Vi står ute i 20 minusgrader och snålblåst bland några hundra andra galningar, skriker och sjunger, spelar på trummor och tamburiner, viftar med flaggor, hoppar och stampar..."
Säsongen 1989/90 växte supporterföreningen Svampen fram. 16 oktober 1990 ses som datumet när föreningen bildades. Idag är de 150 medlemmar. Styrelsen i Örebro SK jublade tydligen inte över att få en supporterförening. Svampen skickade 8 inbetalningskort á 100:- till styrelsemedlemmarna i ÖSK. ÖSK:s styrelse svarade med en insättning på 148:50. Så intresserade var de.
Det finns en sak jag inte riktigt förstår i denna välskrivna och trevliga bok. Ofta återkommer författaren till "den trevliga klubben Nässjö IF"!?!? Det påstås t.ex. att "Skogsvallen ligger väldigt vackert". Det var i och för sig länge sig, jag var på Skogsvallen. Men det enda vackra jag sett där är förutom min fru och Vetlanda BK, vägen till Vetlanda.

Men rimma kan man i Svampen:
"Åh Örebro....gamla fina Örebro...
kex och skor finns inte kvar...
Men bandyn den är underbar...."

Man blir ju helt rörd!
Det finns två andra höjdarrim i boken:
"Gulsvart ska vinna alla matcher
det rimmar ju på Margret Tatcher"

eller
"Slottet, Svampen, Marjasin
kämpa ÖSK, vinn"

Nu innehåller denna bok mycket mer än rim. Här finns berättelser om resor till bortamatcher, anekdoter, bandy-frågesport mm. "Bandy som livsstil" är väl värd att läsa, för den som inte tycker om bandy. Den är mycket väl värd att läsa, för den som tycker om bandy.

Inga kommentarer: