söndag, januari 06, 2008

Tröttkört Bajen vände mot Villa

I första halvleken märktes det verkligen att Hammarby är trötta efter det hårda programmet i helgerna. Flera spelare hängde med huvudet, och verkade inte ha spellust. Villa kunde lätt kontra sig till en ledning med 2-4 inför pausen.
Men i andra halvlek bytte matchen skepnad. Med en taktisk omplacering flyttades Oscar Jonsson ner ett steg, och stoppade därmed många Villa-kontringar. Villa drog sig tillbaka för att försvara sin ledning. Mellan 53:e och 58:e minuten vände Hammarby från 2-4 till 5-4. De tröttkörda spelarna i Hammarby visade sig på en gång väldigt pigga, medans Villas spelare inte riktigt hängde med.
David Karlsson gjorde fyra mål, men det var Gustav Björkman som gjorde de två viktigaste. Efter att Villa reducerat till 6-5 i 72:a minuten stormade Björkman fram och gör 7-5. När Villa reducerade till 8-6, var det samme Gustav Björkman som stormade fram 9-6 efter en elegant solokörning.
Det märkliga var att Villa inte satsade mer offensivt i slutet av matchen. När en kvart återstod låg de under med två mål. Vad hade de att förlora? Ändå var det bara två man i anfallet. Tydligen har inte detta lag med så många duktiga spelare ett eget spel!
Hammarby gjorde ingen av sina bättre matcher spelmässigt. Men man visade ett härligt kämpahumör. I halvtidspausen var jag övertygad om att en förväntad negativ reaktion på goda resultat var på väg. Men vad hände? 20-årige Linus Rönnkvist gjorde en soloraid och lyckades på ett mycket elegant sätt göra sitt första elitseriemål. Att en så ung och oerfaren spelare gjorde detta, drog med de andra spelarna till att kämpa på. Lillis Jonsson var som vanligt elegant i försvaret. På något sätt finns han alltid där bollen kommer. I dagens match införde han något nytt; nämligen ryggbrytning! Visst var det tur, för hade inte bollen tagit Lillis rygg hade Jonas Andersson haft fritt läge. Men det handlade också om att vara på den plats där bollen förväntades att hamna.
Hammarby vann med andan i halsen. Om Villa hade spelat smartare hade detta blivit Hammarbys första hemmaförlust. Men nu drog grabbarna från Lidköping sig tillbaka, och lät Hammarby ta över spelet.

Matchfakta hämtad från www.svenskbandy.se:
Publik: 2168

1 1 - 0 Mål (hörna) Lars Karlsson, Hammarby IF/BF
7 1 - 1 Mål (spelmål) Mattias Nilsson, Villa-Lidköping BK
Passning Daniel Andersson, Villa-Lidköping BK
9 2 - 1 Mål (spelmål) Rickard Koch, Hammarby IF/BF
Passning Jesper Ericsson, Hammarby IF/BF
11 2 - 2 Mål (hörna) Jesper Bryngelsson, Villa-Lidköping BK
21 2 - 3 Mål (spelmål) Daniel Andersson, Villa-Lidköping BK
Passning Johan Andersson, Villa-Lidköping BK
45 2 - 4 Mål (spelmål) Jesper Bryngelsson, Villa-Lidköping BK
Passning Peter Karlsson, Villa-Lidköping BK
53 3 - 4 Mål (spelmål) Linus Rönnqvist, Hammarby IF/BF
Passning Jesper Ericsson, Hammarby IF/BF
55 4 - 4 Mål (hörna) David Karlsson, Hammarby IF/BF
58 5 - 4 Mål (straff) David Karlsson, Hammarby IF/BF
67 6 - 4 Mål (spelmål) David Karlsson, Hammarby IF/BF
72 6 - 5 Mål (spelmål) Mattias Nilsson, Villa-Lidköping BK
Passning Johan Andersson, Villa-Lidköping BK
73 7 - 5 Mål (spelmål) Gustav Björkman, Hammarby IF/BF
Passning Rickard Koch, Hammarby IF/BF
74 8 - 5 Mål (spelmål) David Karlsson, Hammarby IF/BF
Passning Jesper Ericsson, Hammarby IF/BF
75 8 - 6 Mål (spelmål) Mattias Nilsson, Villa-Lidköping BK
Passning Johan Andersson, Villa-Lidköping BK
82 9 - 6 Mål (spelmål) Gustav Björkman, Hammarby IF/BF
Passning Oscar Jonsson, Hammarby IF/BF
92 9 - 7 Mål (spelmål) Magnus Burman, Villa-Lidköping BK

Utvisningar Hammarby IF/BF : 3 x 10 minuter, 1 x 5 minuter
Villa-Lidköping BK : 6 x 10 minuter, 1 x 5 minuter

1 kommentar:

Engström sa...

Vill nog mena att det sällan märkts så tydligt hur ett lag är beroende av ett fåtal spelare (2xandersson,1x nilsson samt i viss mån bryngelsson, som förvisso är mycket bra) som Villa. Deras anfallsspel i första halvlek var ju i det närmaste magiskt och endast bajenkeepern hindrade matchen från att avgöras. Fart, djupledspassningar och jag var mycket imponerad.

I andra halvlek drog Villa på sig utvisningar, vilket gjorde att de istället för med tre spelare nu anföll med en eller två. Deras taktik syntes att påminna om klassisk "bandyfemmantaktik" med 7 spelare plus målvakt parkerade på mållinjen. Hur många som sen blev över att åka skridskor syntes inte spela någon roll för villaiterna.

Funderar också på om vinden hade någon betydelse för att det var en match med, som det heter, två halvlekar.