onsdag, januari 30, 2008

Anders Östling matchhjälte när Sverige vände mot Ryssland

Sergei Lomanov slog direkt till i matchens inledning innan svenskarna riktigt kommit igång. Men strax efter kunde Anders Östling kvittera. I mitten av första halvlek hade Sverige en olycklig tid. Ryazantsev, Saveljev och Lomanov kunde göra 2-1, 3-1 och 4-1. Strax innan Saveljevs mål brände Marcus Bergwall dessutom en straff. 4-1 var också halvtidsresultat, och ryssarna verkade ha tagit ett stadigt grepp om matchen.
Men precis som igår kom svenskarna igen i andra halvlek. Ganska snart var Anders Östling framme och slog in 4-2. När det sen blev svensk straff strax efter växte hoppet. Men Patrik Nilsson missade sin andra straff i rad! Istället blev det den andre måltjuven David Karlsson, som påpassligt höll sig framme och svarade för både reducering och kvittering till 4-4. Daniel Anderssons "tennispassning" fram till 4-3 var smått genial. Med en kvart kvar fick Sverige hörna. Vem höll sig framme? Jo, Anders Östling! Sista kvarten visade ryssarna dåligt humör med mycket filmningar och efterslängar. Domare Kaj Wallen stod emot detta överraskande väl, även om Östling åkte på en konstig utvisning efter en avancerad filmning av Ivanushkin. Men Sverige höll emot, trots 3 utvisningar i matchen 6 sista minutrar. 4-5 blev ett rättvist resultat, anser jag med mina objektiva bortaögon.
Kuriosa i matchen var att Marcus Bergwall slog nytt rekord i antalet landskamper med 130. Det var bara synd att han firade detta med en grov straffmiss. Bollen gick rakt mot målvakten. Hela svenska laget spelade mycket bra i andra halvlek. Förutom matchhjälten Anders Östling, vill jag framhålla Daniel Andersson. Ryssarna fick helt enkelt inte tag i Daniel utan att ta till ojusta medel.
Nu krävs det två raka segrar mot Norge, för att det ska bli VM-final på söndag. Detta känns inte som en omöjlighet.