fredag, januari 04, 2008

SAIK i täten efter 58% av elitserien

Av elitseriens 182 matcher är nu 106 färdigspelade. De tre favoritlagen Sandviken, Västerås och Edsbyn har fått det försprång vi förväntat. Tar man bort det faktum, att Edsbyn spelat en match mindre kan de ligga inom 1 poängs marginal.
Sandviken har verkligen imponerat med radarparet Patrik Nilsson och Magnus Muhrén. Hur kunde de bli det? Före säsongen var det ju klart bevisat inom svensk bandy att dessa herrar inte kunde umgås med varandra. SAIK:s svaghet verkar istället vara spelet utan dessa. Vad händer om en av med blir skadad?
Västerås har inte varit riktigt så bra som jag trodde. Min förväntan var klar dominans i elitserien, med svåra slutspelsmatcher mot slutet. Men VSK:s spel har varit mycket ojämnt. Förre VSK-aren Per Fosshaug har beskrivit spelet som en tvättmaskin. "Det går bara runt, runt. Tittar man för länge på det somnar man". Men när årets VSK sätter fart går det undan även framåt. Det har de visat i flera matcher.
Edsbyn tycks ha svårt att hitta ett nytt spel utan Per Hellmyrs. Trots detta ligger de högt upp i tabellen. De vinner flera matcher med få mål, vilket i sig visar på stor styrka.
Sandviken, Västerås och Edsbyn kommer med största sannolikhet ha de tre översta platserna när elitserien är avgjord.

Därefter är det mer svårtippat. Utöver "de tre oslagbara" ska fem lag till gå till slutspel, två lag åker ut, två lag ska spela kval och lag nio-tio har spelat färdigt. Det lutat åt många spännande streckmatcher i slutet av serien.
Hammarby har verkligen överraskat efter den stora spelarflykten, som uppkom efter stora ekonomiska problem. Flera spelare har överträffat sig själva. Men truppen är tunn. Skulle det bli några skador, kan det bära utför i tabellen. Nästa match mot Villa är mycket viktig.
Villa-Lidköping var det lag som vann på spelarflytter från och till Ryssland inför denna säsong. De har inte riktigt stått upp inför de förväntningar som då fanns. Kazan har dessutom "ryckt" för att få tillbaka Johan Andersson. Nu verkar han stanna kvar i Villa, men detta har skapat oro i klubben.
Vänersborg är en positiv överraskning i årets elitserie. Att de skulle ligga över slutspelsstrecket trodde jag inte. "Lilla Paris" har aldrig varit känt för offensiv bandy. Ett snitt på knappt fyra mål per match talar för detta. Å andra sidan har ledarlaget Sandviken släppt in 16 mål mer än Vänersborg.
Vetlanda BK har drabbats av onormalt många konstiga skador. Trots detta har man kämpat på och ligger i nuläget på slutspelsplats. Nu verkar de skadade spelarna komma på plats. Att VBK är ett kämpande lag fick vi se i den fantastiska spurten mot Västerås i en TV-match nyligen.
Bollnäs inledning av elitserien måste vara en besvikelse. Men det här är ett lag som tidigare har vänt dåliga grundserier till att ta sig till slutspel.
Inte heller Broberg kan vara nöjda med sin inledning. Men de har potential. Det kommer att bli en tuff strid om sista slutspelsplatsen.
Motala överraskade många i början av serien. Efter sex omgångar ledde de med 11 poäng. Efter femton omgångar har de bara en poäng mer. Det lutar utför!
Gripen var utdömda efter några omgångar, men har överraskat i flera matcher. Trots allt har de vunnit fyra matcher och ligger nu på kvalplats.
Tillberga kämpar på och tar sina poäng här och där. Kvällens seger mot Gripen var viktig. Laget har flera bra spelare, men totala ser truppen tunn ut. Men vem vet? Kan nye spelande tränaren Per Fosshaug vara ett genidrag?
Falun tappade inför årets säsong tre rutinerade och duktiga spelare. Till detta följde att tränaren och bandyräven Sören Persson blev sjuk. De har inte haft det lätt. Nu gäller det att ordna en kvalplats.
Sirius spelar jämnt i många matcher, men förlorar de viktiga. Kan tillskottet av Andreas Eskhult göra att de flyttar uppåt i serien.

Hur som helst! Nu börjar det bli riktigt spännande!

Bilden är hämtad från www.saik.com

Inga kommentarer: