söndag, januari 18, 2009

Bandy-VM har smugit igång

Det går inte att säga att årets Bandy-VM startat med buller och bång. Nej, detta VM har smugits igång väldigt diskret. När dessutom inledningsmatchen mellan Ryssland och Norge slutar med 19-0, börjar jag hålla med dem som ifrågasätter Bandy-VM.
Inför andra matchen i VM, Sverige-Finland, gick Finlands förbundskapten Sören Persson ut med budskapet:
- Det är inte denna helg VM avgörs. Det är nästa helg!
Sören Perssons uttalande verkade ha satt sig hos finska spelarna. De verkade helt viljelösa i matchen mot Sverige. Sverige vann enkelt med 8-1.
Per Hellmyrs visade vägen efter knappt 10 minuter, när han själv körde igenom hela finska försvaret och petade in 1-0. Därefter handlade första halvlek mest om Sveriges Christoffer Edlund och Finlands Timo Arjanko. Edlund låg hela tiden på topp, och Arjanko såg till att han inte hamnade i offside. Tre chanser fick Edlund, och lyckade göra mål på ett av dem.
I början av andra halvlek fick Joakim Hedqvist på ett kanonskott. Varken publik, målvakt eller expertkommentatorer hann se vad som hände. Men Sveriges 3-0 var ett faktum. I 60:e minuten kunde Sverige öka till 4-0 efter ett mycket elegant samarbete mellan Anders Östling och Johan Andersson.
Därefter verkade Finland ge upp. Sverige bjöds in till flera mål, och snabbt blev det 8-0. Tyvärr fick inte Andreas Bergwall hålla nollan, eftersom Anders Östling "spelade Allan" framför eget mål, och gav Markus Kumpuoja frichans.
Även om Finland visade dåligt humör, måste svenska laget få ett erkännande. Försvaret med Marcus Bergwall, Andreas Westh och Olov Englund spelade mycket bra. Med en målvakt som Andreas Bergwall ger detta ett mycket starkt försvar.
Per Hellmyrs var enastående bra hela matchen, men detta är vi ju vana vid. Desto roligare var att två VM-debutanter, Daniel Jonsson och Christoffer Edlund, gjorde så bra från sig.
4.263 åskådare var en bra siffra med tanke på att matchen direktsändes i TV. Men stämningen på läktarna gav mycket att önska. Expertkommentatorn Hans Johansson gav uttryck för detta:
- Publiken verkar komma från en tennispublik! De tror att de stör spelarna med applåder och hejarop!