fredag, augusti 03, 2007

Lane(s)trand vill stoppa Arena Vänersborg


Den förre socialdemokraten Rune Lanestrand har nu bestämmt sig för att säga ifrån. På onsdag börjar han, tillsammans med en grupp som kallar sig Skattebetalare, med ett upptaktsmöte. Lanestrand säger själv till Trollhättans Tidning (TTela som Vänersborgarna vill kalla den) ."Det här är ett privat initiativ som inte har partianknytning. Vi är en grupp personer som bekymrar oss för kommunens ekonomi". Jag, personligen, anser att det borde väljas nya politiker i grannstaden. Vilken röra. Först har man inte pengar till att rusta upp skolor och göra dem i dugligt skick, men när man tänker efter så har man råd att gå in med väldigt mycket pengar till en bandyhall. Utbildningen är väl det som vi bygger vårt land på. Visst vore det bra om alla bara kunde allting om bandy och ingenting annat. Vi måste ha skola och utbildning, speciellt i akademiker staden Vänersborg. Jag vågar inte spekulera i hur mycket pengar det blir nu när Länsförsäkringar gått in och lovar att betala en del. Men det är fortfarande mycket pengar. Jag väljer ännu ett citat av Lanestrand från dagens tidning. "Trollhättan bygger arena för 35 miljoner och i Lidköping har man sponsorer så att kommunen inte satsar mer än 20 miljoner. Trollhättan har lägre skatt och bättre ekonomi än Vänersborg. Lidköping har en strålande ekonomi. I det skenet framstår satsningen i Vänersborg, som har hög skatt, som storhetsvansinne och lillebrorskomplex." Lillebrorskomplex, Jo tjäna det har funnits länge, Men jag kan hålla med till viss del. Jag kan bara förespråka Trollhättan eftersom jag inte sett Lidköpings ritningar. I Trollhättan har man valt att i stort sett bygga väggar och tak över den nuvarande banan. I Vänersborg så har man huvudläktaren som iallafall kan kallas ny, den har 3-4 år på nacken men har byggts av elever på gymnasiet i staden. Den var inte heller någon billig historia, material mässigt. Arbetskraften var billigare än någonannanstans men en så fin läktare är synd att bara riva. Att inte "Lillebror" väntar några år, samlar ihop pengarna, löser fler sponsorer och sedan bygger sin hall för 140 miljoner. Nu låter det mest som en treåring inne i leksaksaffären. "vill ha den! eller nej, Vill ha den! Vill ha den!" Ni förstår säkert min tanke.

7 kommentarer:

Danne sa...

Personligen tycker jag att trollhättebor bör hålla sig utanför allting som rör Vänersborgs politik och Vänersborgs politikers vara eller icke vara.

Pengar finns, men att kräva att någon sätter sig in i saker och ting först verkar för mycket begärt. Vänersborgs kommun ska de närmaste åren investera 650 miljoner kronor i olika projekt. Ett är bandyhallen, ett är Huvudnässkolan/ ev. en helt ny skola, ett är utbyggnad och upprustning av ålderdomshem m.m.

Pengarna finns och man åsidosätter, som du ser här ovan, inte någon annan verksamhet bara för att man väljer att för en gångs skull investera pengar i idrottsrörelsen.

När Rune Lanestrand dessutom uppger felaktiga uppgifter i tidningen - Lidköpings kommun investerar 300 miljoner i byggandet av bandyhall och upprustning av andra idrottsanläggningar - så försvinner trovärdigheten helt.

Lidköpings bandyhall kommer kosta 150 - 200 miljoner. Enligt Lanestrand kommer Lidköpings kommun bara investera 20 miljoner i hallen. Hur Lanestrand kan vara så korkad och naiv och tro att Lidköpings sponsorer kommer betala 150 miljoner kronor för att sponsra byggandet av en bandyhall övergår mitt förstånd, som sagt.

Du skriver att Vänersborgs kommun borde vänta och spara ihop pengar till bygget. Hur länge ska man vänta?

Vänersborg var först i Sverige med att planera en bandyhall, långt före Edsbyn. Man har planerat byggandet av en hall i snart 10 år. Det är alltså inte en idé som något ljushuvud bara slängde fram på en kafferast, som vissa verkar tro.

Så hur länge till ska Vänersborgs kommun vänta innan det är rättfärdigt att satsa på en bandyhall? 20 år? 30 år? Tills kommunen är skuldfri, dvs någon gång år 2137?

Nej, jag tycker det är tråkigt med folk som kritiserar saker utan att veta vad dom pratar om.

Och jag vet inte vad som är mer tragiskt - att trollhätteborna frossar i alla motgångar som drabbar Vänersborgs arenabygge eller man själva skryter över att man försöker pressa ur ytterligare pengar till en egen bandyhall ur sina redan överutnyttjade sponsorer SAAB och Volvo Aero.

Anonym sa...

"TTela som Vänersborgarna vill kalla den"

Va fan heter tidningen då???

Derehag sa...

Anonym : Trollhättans Tidning är det enda riktiga namnet!

Johan sa...

Den heter ELA. Sedan satte någon klåpare ett par bokstäver till framför det riktiga namnet, men det är det ju ingen som säger. Framför allt inte vänersborgare.

//JJ

Anonym sa...

och så har Vänersborg, med sina lismande oärliga politiker, en Pensionsskuld ppå 750 miljoner!
Men visst skall dom satsa 150 miljoner till på ett lyxprojekt för Ulin/Bertilsson!
Kör på bara!

Johanna sa...

Skjuts bygget av Arena Vänersborg upp kan vi börja kalla staden för Lilla Polaris för de går samma väg till mötes. Det är dags att satsa på Vänersborg, staden behöver något attraktivt som kan fungera som en magnet annars dör den ut.

Anonym sa...

Felaktiga uppgifter angående Lidköping? Det gäller ju även dig danne. Lidköping investerar ingalunda 300 miljoner. Den politiska majoriteten i Lidköping har sagt nej till 200- miljonershallen!
Å att inte hallen ska påverka någon annan verksamhet är ju bara nonsens. Man hade från början tänkt sig den redan då hutlösa summan 90 miljoner. Senast siffra nämnd var väl 140 miljoner. Alltså om man nu har sparat och planerat så var det för siffran 90 och inte 140. Den nya gymnastikhallen skulle kosta 3,5 miljon. Sluträkningen blev den dubbla och då finns det plötsligt bara en plånbok och man tänker plocka pengarna från skolan. "I grunden finns det bara en plånbok att ta resurserna ifrån" säger barn- och ungdomsnämndens ordförande i Vänersborg, S Anders Larsson (s).
3,5 miljon drabbar tydligen övrig verksamhet men inte 150! Logiskt...
Gärna bandyhall men till en rimlig kostnad och inte ett monument över dagens politiker. Klart billigare hallar är under planering/uppbyggnad runtom i Sverige.